Vymáhání daňových pohledávek - Czerná, Eva (2010)
Jak již sám název napovídá, tato práce bude pojednávat o daňové exekuci, prováděné správcem daně. Legislativně je daňová exekuce zachycena v zákoně č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, který bude od 1.1.2011 plně nahrazen zákonem č. 280/2009 Sb., daňový řád, ze dne 22.7.2009 a i nadále se bude postupovat při daňové exekuci podle občanského soudního řádu jako doposud. Na začátku jsem vymezila základní pojmy, jež budu v rámci exekučního řízení nejčastěji používat. Vzhledem k tomu, že správce daně je při jakémkoli svém řízení vázán právními předpisy, jejichž překročení či nedodržení by vedlo k mocenské zvůli, považuji rovněž za důležité popsat právní rámec, ve kterém se bude čtenář po celou dobu pohybovat. Tuto práci jsem dále rozdělila na část obecnou a část zvláštní. V obecné části čtenář nalezne postupy, jak již sám název napovídá, které jsou stejné pro jakýkoli způsob daňové exekuce. K tomu, aby exekuce mohla být úspěšně vedena, musí být splněny základní předpoklady tedy, že dlužník neuhradí daňový nedoplatek ani po jeho splatnosti, bude vyzván k jeho úhradě, podklad pro exekuci bude tvořit vykonatelný exekuční titul a samozřejmě neuplynula lhůta, po kterou lze daňový nedoplatek vymáhat.