Smlouvy o zamezení dvojího zdanění s důrazem na úpravu v České republice a Slovenské republice - Dvořák, Marek (2010)
Tato práce se zaměřuje na problematiku mezinárodního dvojího zdanění a způsoby, jak mu zamezit, resp. ho omezit, vše s důrazem na úpravu v České republice a Slovenské republice. Kromě teoretických výkladů o mezinárodním dvojím zdanění a o smlouvách o zamezení dvojího zdanění podle českých právních předpisů, slovenských předpisů a mezinárodního práva, se tato práce také zabývá srovnáním dané právní oblasti v České a Slovenské republice. V roce 1993 totiž startovaly obě republiky ze stejné startovací pozice, neboť přijatých mezinárodních smluv sjednaných před rokem 1989, nebo v jeho průběhu federace (1990-1992), bylo stejně. K výrazným změnám došlo až v průběhu dvaceti let po rozpadu federace. Z tohoto důvodu se práce zabývá srovnáváním a také porovnáním stavu úpravy zamezení dvojího zdanění s významnými světovými státy, nebo se státy, kde se nacházejí významní obchodní partneři pro daňové subjekty obou zemí.