Sebeobrana a vybrané instinktivní obranné reakce - Novák, Matěj, 1970- (2012)
Tématem rigorózní práce jsou vybrané instinktivní obranné reakce jako součást současné výuky sebeobrany. Cílem práce je poukázat na historické souvislosti využívání vědeckých poznatků ve výuce sebeobrany v České republice. V empirické části je cílem ověření přítomnosti vybraných instinktivních obranných reakcí v reálných sebeobranných situacích. Pro ověření byly zvoleny metody analýzy a syntézy videozáznamů, které zachycující reálné situace, kdy byly osoby vystaveny hrozbě ohrožení života anebo zdraví. Analýzou empirických dat bylo zjištěno, že v situacích, kdy jsou osoby vystaveny hrozbě ohrožení života anebo zdraví, se u nich za určitých podmínek objevují specifické obranné reakce. Tyto reakce je možné využít při výuce sebeobrany stejným nebo podobným způsobem, jak to jíž provádějí někteří zahraniční instruktoři a učitelé. Přínos práce je spatřován v ověření přítomnosti specifických instinktivních rekcí a taky jejich oprávněnosti v současných metodikách sebeobrany. Práce také po