Adekvátní léčba akutní bolesti u hospitalizovaných nemocných - Leštianský, Boris; Hakl, Marek, 1968-; Masarykova univerzita. Anesteziologicko-resuscitační klinika (2012)
Adekvátní léčba akutní bolesti u hospitalizovaných nemocných. Neadekvátní léčba pooperační bolesti vede k celé řadě patofyziologických důsledků, z nichž mnohé zhoršují celkovou morbiditu a významně protrahují rekonvalescenci po chirurgických výkonech. Riziko vzniku pooperační persistující bolesti rovněž stoupá. Základní organizační jednotkou v léčbě pooperační bolesti je Acute Pain Service. Hlavní spektrum analgetické péče je zaměřeno na optimalizaci farmakoterapie a invazivní anesteziologické techniky. Ve výzkumné části jsme sledovali analgetický efekt etorikoxibu podaného perorálně před tonzilektomií. Prokázali jsme nižší spotřebu neopioidní pooperační analgezie, lepší kvalitativní složku a relativně stabilní intenzitu bolesti v etorikoxibové skupině. Kvalitu pooperační epidurální analgezie a výskyt včasných komplikací jsme sledovali u pacientů prvních 24 hodin po rozsáhlých výkonech. Konstatujeme výsledky v kvalitě dosažené epidurální analgezie srovnatelné s dostupnými metaanalýzy.
Effective acute pain management for inpatients. Inadequate postoperative pain management leads to a number of pathophysiological consequences, which can worse postoperative morbidity and prolong recovery after surgery. The risk of postoperative persistent pain is also increase. The basic organizational unit in the postoperative pain management is Acute Pain Service. The main spectrum of postoperative analgesia is focused to optimizing pharmacotherapy and invasive anesthetic techniques. The research part was focused on analgesic effect of etoricoxib administered orally before tonsillectomy. We found a lower consumption of non-opioid postoperative analgesia, better quality and relatively stable component of the intensity of acute pain in etoricoxib group. The quality of postoperative epidural analgesia and the incidence of early complications were observed within 24 hours after major surgery. We found the results achieved in the quality of epidural analgesia comparable with the recent m
Vedoucí práce: Marek Hakl
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2012
Keywords: akutní bolest -- terapie; epidurální analgezie; hospitalizace; Acute Pain; Analgesia, Epidural; Hospitalization; disertace