Využití MALDI-MS v taxonomii bakterií mléčného kvašení - Vaďurová, Marta (2012)
První část diplomové práce je tvořena literární rešerší na téma využití MALDI hmotnostní spektrometrie v mikrobiologii a věnuje se taxonomickému vývoji v rámci rodu Lactobacillus. MALDI MS se využívá již několik desítek let k analýze různých látek. Své místo nalezla i v mikrobiologii, jako rychlá a spolehlivá metoda jak v klasifikaci, tak i identifikaci bakterií, archeí, virů a hub. Laktobacily jsou gram-pozitivní bakterie vyskytující se v mnoha prostředích. Člověk je využívá ve výrobě a konzervaci potravin a také jako zdraví prospěšné organizmy - probiotika. Taxonomie v rámci tohoto rodu je proměnlivá, neustále jsou popisovány nové druhy a staré reklasifikovány. Klasické fenotypové metody pro jejich rozlišení mnohdy nestačí. Experimentální část práce si klade za cíl zhodnotit možnosti uplatění metody MALDI-MS v taxonomii těchto bakterií a posoudit vliv kultivačních podmínek (médium, teplota a délka kultivace) na výsledná hmotnostní spektra a zařazení jednotlivých druhů resp. kmenů v dendrogramu.