Charakterizace izolátů E. coli rezistentních k antimikrobiálním látkám z volně žijících ptáků - Měkutová, Radka (2012)
Antibiotická rezistence představuje velký problém především v humánní medicíně. V posledních letech dochází k rychlému šíření rezistence k beta-laktamovým antibiotikům prostřednictvím beta-laktamáz. Poněvadž se bakterie Escherichia coli nachází ve střevě mnoha teplokrevných živočichů, představují tato zvířata potencionální zdroj rezistentních bakterií. Kontaktem s prostředím kontaminovaném lidskou činností mohou být kolonizována rezistentními bakteriemi a sloužit jako jejich rezervoár v přírodě. Migrující ptáci kolonizovaní rezistentními bakteriemi představují možné vektory a mohou mít důležitou epidemiologickou úlohu v šíření rezistence. Ve sve práci jsem se zabývala studiem plazmidů rezistentních izolátů E. coli u havranů polních v České republice.