Koexistence a rozdělení niky u pavouků rodu Philodromus - Michalko, Radek; Pekár, Stano, 1970-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2012)
V této diplomové práci byl zkoumán mechanismus umožňující koexistenci mezi Philodromus albidus, P. aureolus a P. cespitum. Studie probíhala na území významného krajinného prvku U Kříže v Brně Starém Lískovci. Studované území se skládá ze třech typů biotopů: listnatý les, křoviny a monokultura švestek. Pavouci byli získáváni pomocí sklepávání. U zkoumaných druhů byly porovnávány různé dimenze niky. Prostorová nika byla zkoumána na základě mikro- až makrobiotopových preferencí. Trofická nika byla zkoumána na základě velikosti a typu přirozené kořisti a pomocí laboratorních experimentů potravních preferencí. Časová nika byla zkoumána na základě fenologie jednotlivých druhů. Studované druhy se lišily v prostorové a trofické nice. Přestože se všechny tři druhy vyskytovaly ve všech třech typech biotopů, tak každý druh preferoval jiný. P. albidus a P. aureolus se vyskytovali na vegetaci výše nez P. cespitum. P. albidus lovil menší kořist než ostatní dva druhy. Na koexistenci se podílelo jedna
This thesis investigates the possible mechanisms of coexistence among three foliage spider species: Philodromus albidus, P. aureolus and P. cespitum. The study took place in an abandoned orchard in Brno. The study area consists of three habitats: deciduous forest, scrub and plum tree monoculture. Spiders were collected by beating shrubs and trees. The micro - macrohabitat preferences were investigated in order to find differences in the spatial niche. The differences in the trophic niches were studied by analyzing the actual and potential prey types and sizes. The natural prey analyses were supplemented with the laboratory experiments on prey preferences. The differences in the temporal niche were studied by comparing their phenologies. The studied species differed in their spatial and trophic niches. All species occurred in all habitats, but each species preferred different one. P. albidus and P. aureolus also occurred higher on the vegetation than P. cespitum. P. albidus utilized sma
Vedoucí práce: Stanislav Pekár
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: ekologická nika; pavouci; Philodromus; ecological niche; spiders; diplomové práce; master's theses