Koexistence a rozdělení niky u pavouků rodu Philodromus - Michalko, Radek (2012)
V této diplomové práci byl zkoumán mechanismus umožňující koexistenci mezi Philodromus albidus, P. aureolus a P. cespitum. Studie probíhala na území významného krajinného prvku U Kříže v Brně Starém Lískovci. Studované území se skládá ze třech typů biotopů: listnatý les, křoviny a monokultura švestek. Pavouci byli získáváni pomocí sklepávání. U zkoumaných druhů byly porovnávány různé dimenze niky. Prostorová nika byla zkoumána na základě mikro- až makrobiotopových preferencí. Trofická nika byla zkoumána na základě velikosti a typu přirozené kořisti a pomocí laboratorních experimentů potravních preferencí. Časová nika byla zkoumána na základě fenologie jednotlivých druhů. Studované druhy se lišily v prostorové a trofické nice. Přestože se všechny tři druhy vyskytovaly ve všech třech typech biotopů, tak každý druh preferoval jiný. P. albidus a P. aureolus se vyskytovali na vegetaci výše nez P. cespitum. P. albidus lovil menší kořist než ostatní dva druhy. Na koexistenci se podílelo jedna