Změny prostorové distribuce makro- a meiobentosu v dnových sedimentech vysychavého toku - Hanáková, Eva (2012)
Vysychání je významný stresor pro všechna vodní tělesa a jejich faunu. V této práci byl zkoumán vliv vysychání na makro- a meiobentos v dnových sedimentech intermitentního toku a možnost využití hyporeálu jako refugia během vysychání. Vzorky byly odebrané v roce 2005 na intermitentním úseku Gránického potoka nedaleko Znojma metodou freeze-core do hloubky 70 cm během tří odběrových termínů a na třech různých habitatech. Bylo stanoveno velikostní složení sedimentu, spočítány denzity hyporeosu na úrovni vyšších taxonomických skupin a u vybraných skupin až na úroveň druhu. Na obou těchto datových souborech byly provedeny přímé i nepřímé ordinační analýzy a neparametrické testy. Nejvýznamnějším faktorem prostředí pro oba soubory byla hloubka, dále pak sezóna podzim pro druhová data a habitat peřej pro skupinová data. Bylo zjištěno, že hyporeál jako refugium může být využit jen na habitatech s hrubším substrátem nebo tam, kde dochází k podpovrchové (podélné či laterální) komunikaci s okolím,