Orchestrální tvorba Grażyny Bacewiczové: analýzy vybraných děl - Kunovová, Lucie; Sedláček, Marek, 1971-; Masarykova univerzita. Katedra hudební výchovy (2011)
Disertační práce se zabývá orchestrální tvorbou polské skladatelky Grażyny Bacewiczové (1909 - 1969). Úvodní kapitoly se zaměřují na rodinné prostředí, které ji pro její profesionální vývoj nasměrovalo, druhý oddíl je věnován její tvorbě, hlavním kompozičním idejím a směrům, tvůrčím podnětům a stylovým inklinacím. Stěžejní částí práce je třetí oddíl, v němž jsou analýze podrobena tři díla ze skladatelčina vrcholného tvůrčího období, a to Hudba pro smyčce, trubky a perkuse (1958), Pensieri notturni (1961) a Koncert pro velký symfonický orchestr (1962). Průběhové analýzy s notovými výsečemi z partitury zpřehledňuje shrnutí kompozičních principů a stylistických prvků daného díla.
The dissertation deals with orchestral work by the polish composer Grażyna Bacewicz (1909 - 1969). The introductory chapters focus on family background which influenced her in her professional development, the second part is devoted to her work, main compositional ideas and styles, creative stimuli and style inclination. The fundamental part of the dissertation is the third part where the three compositions from author’s high creative period are analysed: Music for Strings, Trumpets and Percussion (1958), Pensieri Notturni (1961) and Concerto for Symphony Orchestra (1962). The analyses of progress with the note extracts from the part clarify the summary of compositional principles and stylistic elements of the given composition.
Vedoucí práce: Marek Sedláček
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta, 2011
Keywords: Bacewicz, Grażyna, -- 1909-1969; orchestrální hudba; orchestral music; disertace