Orchestrální tvorba Grażyny Bacewiczové: analýzy vybraných děl - Kunovová, Lucie (2011)
Disertační práce se zabývá orchestrální tvorbou polské skladatelky Grażyny Bacewiczové (1909 - 1969). Úvodní kapitoly se zaměřují na rodinné prostředí, které ji pro její profesionální vývoj nasměrovalo, druhý oddíl je věnován její tvorbě, hlavním kompozičním idejím a směrům, tvůrčím podnětům a stylovým inklinacím. Stěžejní částí práce je třetí oddíl, v němž jsou analýze podrobena tři díla ze skladatelčina vrcholného tvůrčího období, a to Hudba pro smyčce, trubky a perkuse (1958), Pensieri notturni (1961) a Koncert pro velký symfonický orchestr (1962). Průběhové analýzy s notovými výsečemi z partitury zpřehledňuje shrnutí kompozičních principů a stylistických prvků daného díla.