Vliv podání kontrastní látky na vybrané funkční parametry ledvin - Svojanovský, Jan, 1970- (2011)
Cílem práce bylo posoudit vliv podání kontrastní látky na některé vybrané funkční parametry ledvin a posoudit možnosti hodnocení markerů tubulárního poškození v praxi. Dalším cílem bylo porovnat dvě skupiny pacientů s rozvojem a bez rozvoje kontrastem indukované nefropatie s ohledem na přítomnost či absenci rizikových faktorů. Ve vlastní práci jsme sledovali 59 pacientů, u kterých bylo za hospitalizace provedeno vyšetření s intravenózním podáním kontrastní látky iomeprolu. Ve stanovených časových intervalech před a po podání kontrastní látky byly sledovány v séru a v moči vybrané biochemické parametry včetně markerů tubulární toxicity kontrastní látky N-acetyl-β-D-glukozaminidáza (NAG) a gama-glutamyltransferáza (GGT). Výsledky byly statisticky zpracovány. Prokázali jsme, že po podání nízkoosmolární kontrastní látky iomeprolu došlo k signifikantnímu nárustu NAG a GGT v moči. Nárust GGT byl časnější a dosahoval maximální hodnoty první den po podání kontrastní látky s následným poklese