Výsledky rehabilitace nemocných s aortální stenózou po náhradě aortální chlopně - Nehyba, Svatopluk, 1952- (2011)
Cílem této práce bylo zjistit, zda pravidelný fyzický trénink trvající 8-12 týdnů ovlivní oběhové parametry a funkční stav pacientů s aortální stenózou po náhradě aortální chlopně. Teoretická část práce se zabývala významem a postavením chlopenních vad v rámci kardiologie a hodnocením významu kardiovaskulární rehabilitace jako léčebné metody. V praktické části byly rozebrány metody našeho výzkumu vycházející z porovnání výsledků intervenované a kontrolní skupiny nemocných. Výsledky získané statistickým zpracováním údajů po cvičení byly porovnány s dosud publikovanými výsledky studií kardiovaskulární rehabilitace. Práce potvrdila předpoklad významného zlepšení výkonnosti u cvičících pacientů oproti kontrolní skupině praktikující tradiční metody pooperačního sledování a léčby.