Kalcinace metal-organickych nanovlaken plazmatem za atmosferickeho tlaku - Krasňanská, Jitka, 1984- (2012)
V této bakalářské práci studujeme možnost využití plazmatu jako alternativní metody kalcinace anorganických (SiO2) nanovláken. Plazma je generováno difúzním koplanárním povrchovým výbojem ve vzduchu. Vzorky nanovlákenné struktury jsou připravené metodou elektrostatického zvlákňování roztoku TEOS (tetraethyl ester kyseliny křemičité) a PVP (polyvinyl pyrolidon). TEOS slouží jako zdroj křemíku, zatímco PVP sehrává roli pomocného „base“ polymeru v procesu zvlákňování a během následné kalcinace slouží jako matrice pro vznik nanovláken, přičemž se sám postupně odbourává. Právě odstranění PVP a tvorba souvislých nanovláken je principem kalcinace, která se klasicky realizuje žíháním za vysokých teplot a ekonomicky výrazně zatěžuje celou výrobu. Plazma by mohlo přinést levnější a časově méně náročnou možnost provedení této úpravy. Odstranění PVP a vznik SiO2 nanovláken je v práci hodnocen pomocí povrchových analýz - FTIR a XPS. Porovnávány jsou výsledky opracování při různém příkonu plazmatu,