Charakterizace a využití kvasinkového in vitro modelu pro hodnocení estrogenního potenciálu látek - Buráňová, Veronika; Bláha, Luděk, 1972-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2011)
Předložená diplomová práce se zabývá problematikou estrogenního potenciálu látek a možnými způsoby jeho testování se zaměřením na dostupné kvasinkové in vitro modely, které byly pro tento účel zkonstruovány. Podrobný přehled těchto modelů včetně jejich citlivosti a koncových parametrů měření je uveden v teoretické části. V praktické části práce je důkladně charakterizován kvasinkový in vitro model s koncovkou měření bioluminiscence, jenž je dostupný v laboratořích výzkumného Centra pro výzkum toxických látek v prostředí. Výsledky prokázaly podobnou míru variability v odpovědích jak mezi jednotlivými rozkultivovanými zásobními kulturami, tak v rámci jedné opakovaně rozkultivované zásobní kultury. Dále byla srovnána zjištěná citlivost na 17-estradiol s citlivostí dalších kvasinkových in vitro modelů publikovanou v zahraniční vědecké literatuře. Bylo prokázáno, že citlivost na 17-estradiol (mediánové hodnoty LOEC 15 pM, EC50 338 pM, indukční faktor (IF) 1,99 pro ERa LOEC 137 pM, EC
This thesis deals with the xenoestrogenic potential of substances and methods of its testing, focusing on the available yeast in vitro models that were designed for this purpose. The goal of the practical part was to thoroughly characterize the yeast in vitro model, which is modified to measure bioluminiscence as an endpoint and which is available in laboratories of the Research Centre for Toxic Compounds in the Environment in frozen stock. Another objective was to compare its sensitivity to 17-estradiol with the sensitivity of other yeast in vitro models for assessment of estrogenicity described in foreign scientific literature. The results showed good reproducibility and relatively low degree of variability both among frozen cultures from individual frozen stocks, and also within colonies originating from one frozen stock. Furthermore, the sensitivity to 17 -estradiol was comparable to that published in foreign scientific literature (median values: LOEC 15 pM, EC50 338 pM, inducti
Vedoucí práce: Luděk Bláha
Vedoucí práce
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: kvasinky; techniky in vitro; Saccharomycetales; In Vitro Techniques; diplomové práce