Charakterizace a využití kvasinkového in vitro modelu pro hodnocení estrogenního potenciálu látek - Buráňová, Veronika (2011)
Předložená diplomová práce se zabývá problematikou estrogenního potenciálu látek a možnými způsoby jeho testování se zaměřením na dostupné kvasinkové in vitro modely, které byly pro tento účel zkonstruovány. Podrobný přehled těchto modelů včetně jejich citlivosti a koncových parametrů měření je uveden v teoretické části. V praktické části práce je důkladně charakterizován kvasinkový in vitro model s koncovkou měření bioluminiscence, jenž je dostupný v laboratořích výzkumného Centra pro výzkum toxických látek v prostředí. Výsledky prokázaly podobnou míru variability v odpovědích jak mezi jednotlivými rozkultivovanými zásobními kulturami, tak v rámci jedné opakovaně rozkultivované zásobní kultury. Dále byla srovnána zjištěná citlivost na 17-estradiol s citlivostí dalších kvasinkových in vitro modelů publikovanou v zahraniční vědecké literatuře. Bylo prokázáno, že citlivost na 17-estradiol (mediánové hodnoty LOEC 15 pM, EC50 338 pM, indukční faktor (IF) 1,99 pro ERa LOEC 137 pM, EC