Interakcie telomérových proteínov - Martinková, Nela (2011)
Teloméry eukaryotických chromozómov sú tvorené opakujúcimi sa nukleotidovými sekvenciami DNA a naviazanými proteínovými komplexy. Tieto proteínové komplexy tvoria na telomérach funkčné celky. Hlavnou funkciou telomér je zabrániť stratám genetickej informácie pri neúplnej replikácii DNA a zaistiť stabilitu genómu. Významným komplexom telomérových proteínov je komplex nazývaný shelterín. Shelterín pozostáva zo šiestich proteínov: TRF1, TRF2, POT1, TPP1, TIN2 a Rap1. Väzba shelterínových proteínov na telomérovú DNA moduluje tvorbu špecifických slučkovitých štruktúr. Tieto slučkovité štruktúry zabezpečujú odlíšenie telomér od dvojreťazcových zlomov DNA a sú dôležité pre reguláciu dĺžky telomér. V tejto práci boli zhrnuté súčasné poznatky o interakciách proteínov shelterínu a ich funkcii v regulácii dĺžky telomér s dôrazom na štruktúru a funkciu proteínu TIN2. Proteín TIN2, ktorý je centrálnym proteínom shelterínového komplexu, bol v rámci experimentálnej časti čiastočne purifikovaný. Pre t