Sledování přenosu kyslíku u kultury bakterií Acidithiobacillus ferrooxidans - Poskerová, Lenka (2012)
Práce přináší konkrétní data charakterizující limitaci biooxidace Fe(II) a S kyslíkem. Tato zjištěná data sloužila dále k určení specifických podmínek pro stanovení minimální hodnoty objemového koeficientu přestupu kyslíku kLa, jež v následujícím pokusu zajistil kyslíkem nelimitovanou oxidaci Fe(II) a S. Rozdíly mezi hodnotami Michaelisovy konstanty KM pro kyslík a hodnotami kLa pro kulturu A. ferrooxidans oxidující Fe(II) a S jsou statisticky významné. Kultura oxidující síru má nižší požadavky na kyslík než kultura oxidující Fe(II). Sirná kultura ve fermentoru má nižší požadavky na kyslík než sirná kultura na třepačce. Pro svoji univerzálnost mohou hodnoty kLa sloužit k modelování podmínek aerace v bioreaktorech.