Vlastnosti nukleoproteínů [sic] rodiny HIN-200 so[sic] zaměřením na jejich význam v onkológii [sic] - Lomnická, Sandra; Brázda, Václav, 1970-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2012)
Rodina nukleoproteínov HIN-200 je rodina vysoko homologických ľudských a myších proteínov, ktoré majú podobnú primárnu sekvenciu aminokyselín a podobné biologické vlastnosti. Proteíny rodiny HIN-200 sa nachádzajú v takmer všetkých hematopoetických tkanivách, no niektoré sú prítomné aj v nehematopoetických tkanivách. Táto rodina sa zúčastňuje mnohých dôležitých procesov v bunke, ktorými sú transkripčná regulácia génov dôležitých pre kontrolu bunkového cyklu, apoptóza, imunomodulácia, kontrola myeloidnej diferenciácie a tumorová supresia. Cieľom bakalárskej práce bola literárna rešerše o nukleoproteínoch rodiny HIN-200 a štúdium interakcie troch konštruktov proteínu IFI16 s lineárnou a superhelikálnou DNA. Proteín IFI16 sa skladá z domén zodpovedných za väzbu k DNA- PAAD/DAPIN/PYRIN domény a dvoch HIN domén (HIN-A a HIN-B). Štúdie potvrdili, že proteín IFI16 sa viaže na superhelikálnu aj lineárnu DNA, pričom preferuje väzbu k superhelikálnej DNA za tvorby retardovaných komplexov v agaroz
The HIN-200 family of nuclear proteins is a family of highly homologous human and murine proteins which possess similar primary amino acid sequence and similar biological characteristics. Proteins of the HIN-200 family are found in almost all hematopoietic tissues, although some are also present in non-hematopoietic tissues. This family takes part in many significant processes within cell which include transcriptional regulation of genes important to control of cell cycle, apoptosis, imunomodulation, myeloid differentiation and tumor suppression. Aim of the thesis is a literary exploration of facts about the HIN-200 family of nuclear proteins and study of interaction of three constructs of IFI16 protein with linear and supercoiled DNA. IFI16 protein is made up of domains responsible for binding to DNA- PAAD/DAPIN/PYRIN domain and of two HIN domains (HIN-A and HIN-B). These domain are responsible for binding to DNA. Studies have confirmed that IFI16 protein binds to both superhelical an
Vedoucí práce: Václav Brázda
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: DNA; interferony; proteiny; interferons; DNA; Proteins; bakalářské práce