Vlastnosti nukleoproteínů [sic] rodiny HIN-200 so[sic] zaměřením na jejich význam v onkológii [sic] - Lomnická, Sandra (2012)
Rodina nukleoproteínov HIN-200 je rodina vysoko homologických ľudských a myších proteínov, ktoré majú podobnú primárnu sekvenciu aminokyselín a podobné biologické vlastnosti. Proteíny rodiny HIN-200 sa nachádzajú v takmer všetkých hematopoetických tkanivách, no niektoré sú prítomné aj v nehematopoetických tkanivách. Táto rodina sa zúčastňuje mnohých dôležitých procesov v bunke, ktorými sú transkripčná regulácia génov dôležitých pre kontrolu bunkového cyklu, apoptóza, imunomodulácia, kontrola myeloidnej diferenciácie a tumorová supresia. Cieľom bakalárskej práce bola literárna rešerše o nukleoproteínoch rodiny HIN-200 a štúdium interakcie troch konštruktov proteínu IFI16 s lineárnou a superhelikálnou DNA. Proteín IFI16 sa skladá z domén zodpovedných za väzbu k DNA- PAAD/DAPIN/PYRIN domény a dvoch HIN domén (HIN-A a HIN-B). Štúdie potvrdili, že proteín IFI16 sa viaže na superhelikálnu aj lineárnu DNA, pričom preferuje väzbu k superhelikálnej DNA za tvorby retardovaných komplexov v agaroz