Letecká doprava v Evropě - konkurenceschopnost ve srovnání s pozemní dopravou - Kubeša, Tomáš (2012)
Česká republika a celá střední Evropa zaznamenává v posledních letech a desetiletích dynamický rozvoj letecké dopravy. Cílem této práce je srovnat konkurenceschopnost tohoto dopravního modu s dalšími druhy dopravy, tedy zejména s automobilovou, autobusovou a železniční dopravou na tomto území. Práce nejprve představuje vývoj letecké dopravy v Evropě a následně se zaměřuje na odlišnosti jeho rozvoje v zemích socialistického bloku, do nějž patřila i většina států střední Evropy. Klíčovou částí práce je analýza postavení letecké dopravy na dopravním trhu v zemích střední Evropy v současnosti. V závěru jsou zhodnoceny nejdůležitější poznatky vyplývající z této práce.