Podpora rozvoje cestovního ruchu v Jeseníkách - geografická analýza - Markovská, Věra (2012)
Cestovní ruch se stává významným fenoménem, který může přispívat k ekonomickému rozvoji území. Nejen díky možnostem České republiky čerpat finanční prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie se stává podpora rozvoje cestovního ruchu významnou součástí regionálního plánování. Tato diplomová práce se zabývá podporou rozvoje cestovního ruchu na území Jeseníků, které patří dlouhodobě k hospodářsky nejslabším regionům České republiky. Práce hodnotí potenciál Jeseníků k cestovnímu ruchu, analyzuje stávající podporu rozvoje cestovního ruchu a návštěvnost Jeseníků. Na základě výsledků těchto analýz práce předkládá doporučení pro budoucí rozvoj cestovního ruchu v Jeseníkách, která by mohla vést k posílení a růstu místní ekonomiky.