Paliativní a hospicová péče z antropologického pohledu. - Motyčková, Jana (2012)
Tato práce pojednává o paliativní a hospicové péči z antropologického hlediska. V první části je nastíněn historický vývoj vnímání smrti a praxe spojené s umíráním. Druhá část práce je zaměřena na stáří - jeho projevy, odlišnosti a sociální kontext. V další kapitole se zabývám paliativní péčí. Zde je mimo jiné zpracována historie paliativní péče a hospicového hnutí jak ve světě, tak v České republice. Empirická část práce se skládá ze dvou výzkumů. První z nich je zaměřen na subjektivní vnímání osobní spokojenosti českých seniorů, druhý výzkum se věnuje problematice umírání v dnešní době - vnímání smrti a její tabuizace.