Charakterizace biomolekul hmotnostní spektrometrií a separačními technikami - Trchalíková, Lucia (2011)
Předkládaná disertační práce je zaměřena na studium oligomerů s využitím hmotnostní spektrometrie a separačních technik. Disertační práce je koncipována jako komentovaný soubor prací již publikovaných. Každá práce je opatřena stručným komentářem dosažených výsledků. Práce je složena ze tří ucelených studií. První studie se zabývá využitím desorpce a ionizace laserem pomocí matrice (MALDI) ve spojení s průletovým hmotnostním spektrometrem (TOF MS) s minimální předúpravou pro kvalitativní analýzu fruktooligosacharidů ve střevech selat. Výsledky jsou srovnány s analýzou na tenké vrstvě. Ve druhé studii je rozpracována metoda kvantifikace fruktooligosacharidů pomocí MALDI TOF MS bez použití izotopového značení. Ke kompenzaci nelineární MALDI odezvy jsou použity umělé neuronové sítě. Součástí studie je i optimalizace extrakce fruktooligosacharidů z reálné matrice pro MALDI TOF MS analýzu. Třetí studie se zabývá analýzou oligoargininů pomocí spojení HPLC s hmotnostní spektrometrií ...