Demografické stárnutí obyvatelstva v Královéhradeckém kraji - Hrabala, Jiří; Seidenglanz, Daniel, 1977-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2012)
Demografické stárnutí obyvatelstva je v současné době velmi aktuálním tématem. Práce se zaměřuje na příčiny demografického stárnutí obyvatelstva v evropských populacích od 60. let 20. století, se kterými souvisí také změny ve věkovém složení obyvatelstva. Demografického stárnutí populace je analyzováno v Královéhradeckém kraji po roce 1989 do současnosti a je nastíněn i předpokládaný vývoj tohoto procesu v příštích desetiletích. Pozornost je věnována základním ukazatelům charakterizujícím stárnutí populace na úrovni kraje i v menších územních jednotkách. Práce se také zaměřuje na dopady tohoto procesu.
The demographic ageing of population is in these days very up to date topic. The thesis focuses on the demographic ageing in european populations from the 1960's, which is related to the changes of the population age structure as well. The demographic ageing of population is mainly analyzed in the Hradec Králové region after the year 1989 until recently and then I put an assumption of the development in next decades. The main focus is in basic indicators, which characterize the ageing on the regional level even in the small territorial entities. The thesis in the end deals with impacts of this process.
Vedoucí práce: Daniel Seidenglanz
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: stárnutí obyvatelstva; úmrtnost; mortality; population aging; Hradec Králové (Česko : oblast); Hradec Králové Region (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses