Demografické stárnutí obyvatelstva v Královéhradeckém kraji - Hrabala, Jiří (2012)
Demografické stárnutí obyvatelstva je v současné době velmi aktuálním tématem. Práce se zaměřuje na příčiny demografického stárnutí obyvatelstva v evropských populacích od 60. let 20. století, se kterými souvisí také změny ve věkovém složení obyvatelstva. Demografického stárnutí populace je analyzováno v Královéhradeckém kraji po roce 1989 do současnosti a je nastíněn i předpokládaný vývoj tohoto procesu v příštích desetiletích. Pozornost je věnována základním ukazatelům charakterizujícím stárnutí populace na úrovni kraje i v menších územních jednotkách. Práce se také zaměřuje na dopady tohoto procesu.