Předpoklady obecné odpovědnosti za škodu v českém občanském právu ve světle principů evropského deliktního práva - Černík, Ondřej (2011)
Tato práce pojednává o předpokladech obecné odpovědnosti za škodu založené na požadavku zavinění v českém občanském právu a v principech evropského deliktního práva. Obecná odpovědnost za škodu představuje jeden ze základních institutů všech právních řádů a jeden z nejdůležitějších institutů soukromého práva. Cílem této práce je provést detailní průzkum a porovnání předpokladů obecné odpovědnosti za škodu podle současného českého občanského zákoníku, principů evropského deliktního práva a návrhu nového občanského zákoníku a ověřit, zda nový český občanský zákoník dostatečně odráží moderní evropské trendy představené v principech evropského deliktního práva, jak jeho důvodová zpráva tvrdí.