Správa společného jmění manželů dle českého práva v komparaci s francouzskou a rakouskou právní úpravou - Schön, Monika, 1985-; Masarykova univerzita. Katedra občanského práva (2011)
Tato práce se zabývá otázkami správy společného jmění manželů dle současné české právní úpravy v komparaci s úpravou francouzskou a rakouskou. Nejprve je vymezen pojem "správa společného jmění manželů", následuje krátký historický exkurz právní úpravy majetkového společenství manželů na našem území a popis současné právní úpravy. Následující kapitoly jsou potom věnovány jednotlivým otázkám spojeným se správou společného jmění manželů (např. užívání, udržování či dispozice společným majetkem manželů). Cílem této práce je podrobné zkoumání české právní úpravy a její porovnání s francouzskou a rakouskou úpravou za účelem zjištění eventuelních nedostatků české úpravy.
This thesis deals with the matters of administration of the community assets according to the Czech law which is compared with the French and Austrian legal regulations. First of all, the term „administration of community assets“ is given, then a short historical overview of the regulation in our country and the description of actual legal regulation follows. The following chapters are focused on the issues related with the administration of the community assets (e. g. enjoyment, maintenance or disposals with the community property). The aim of this thesis is a detailed analysis of contemporary Czech legal regulation of the community assets matters and its comparison with the French and Austrian legal regulation with the purpose of finding out any possible imperfections of the actual Czech regulation.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2012
Anglické resumé
Keywords: společné jmění manželů; marital property; rigorózní práce