Právní úkony při poskytování zdravotní péče se zřetelem na darování a transplantace tkání a orgánů - Hakl, Vladan (2011)
Poskytování zdravotní péče velmi úzce souvisí s otázkou základních lidských práv, a proto je kromě vnitrostátní úpravy i předmětem celé řady mezinárodních úmluv a paktů o lidských právech. Jako nejvýznamnější dokument, který se věnuje lidským právům v oblasti zdravotnictví lze v současné době označit Úmluvu na ochranu lidských práv a důstojnosti lidské bytosti v souvislosti s aplikací biologie a medicíny, jejímž hlavním posláním je zaručení lidské důstojnosti, základních práv a svobod všech osob při umožnění dalšího pokroku na poli medicíny a biologie. Úmluva se věnuje všem důležitým prvkům poskytování zdravotní péče od povinnosti zajištění rovné dostupnosti zdravotní péče přes povinnost provádět jakýkoliv zákrok pouze v souladu s profesními standardy, nezbytnost svobodného a infomovaného souhlasu, respektování dříve vyslovených přání až po vědecký výzkum.