Oddlužení dle insolvenčního zákona - Zukalová, Vladimíra (2011)
Rigorózní práce na téma Oddlužení dle insolvenčního zákona pojednává o oddlužení jako způsobu řešení úpadku dle zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon). Insolvenční zákon zavedl do našeho právního řádu zcela nové způsoby řešení úpadku, a to reorganizaci a oddlužení. Oddlužení lze provést zpeněžením majetkové podstaty nebo plněním splátkového kalendáře. Oddlužení představuje možnost pro osoby, které nejsou schopny splácet své splatné závazky, řešit své dluhy jiným způsobem, než formou likvidačního konkursu. V myšlence oddlužení tak převážil sociální přístup nad přístupem ekonomickým. Tento tzv. spotřebitelský úpadek či osobní bankrot popírá podstatu konkursu, sjednocuje dlužníkovi dluhy a umožňuje dlužníku být za splnění jistých podmínek osvobozen od části jeho dluhů, což dosud bylo zcela nemožné. Oddlužení však není přípustné u všech dlužníků obecně. Oddlužení se může týkat nepodnikatelů (fyzických i právnických osob). Použití oddlužení má být tedy praktické zejména u dlužníků - fyzických osob, kteří mají pravidelný příjem, z něhož mohou hradit pravidelné splátky svých dluhů.