Klasifikace světelných křivek s pomocí neuronových sítí - Janák, Zdeněk (2012)
V této práci se věnuji možnostem využití umělých neuronových sítí v astronomii pro analýzu a klasifikaci světelných křivek hvězd. Demonstruji použití umělé neuronové sítě k předpovídání chaotických časových řad. Na základě statistických a geometrických parametrů popisujících světelné křivky Be hvězd tyto klasifikuji v obsáhlém fotometrickém katalogu hvězd. Ukazuji, že umělé neuronové sítě představují efektivní nástroj pro masové zpracování dat a třeba je brát jako účinnou alternativu i doplněk klasických statistických metod dobývání znalostí z dat.