Příprava konjugátů kyseliny borité s vybranými enzymy a jejich použití v klinické diagnostice - Andrejs, Jiří (2012)
Hlavního cíle této práce, tedy vytvoření stabilního konjugátu kyseliny 3 (brommethyl) fenylborité (BrPBA) a křenové peroxidázy (HRP) za pomoci můstku z bovinního sérového albuminu (BSA) bylo dosaženo. Lze konstatovat, že výroba takového konjugátu není příliš náročná. Pro ověření konjugace byly použity spektrofotometrické metody a hmotnostní spektroskopie. Průměrný počet molekul kyseliny 3-(brommethyl) fenyl borité navázaných na můstku z bovinního sérového albuminu byl 18. Jako stanovovaný analyt sloužil glykovaný bovinní sérový albumin a průměrný počet navázaných molekul sacharidu bylo také 18. Dalším cílem bylo ověření funkčnosti konjugátu a jeho afinity vůči diolovým strukturám a k tomu byla použita modifikovaná verze metody ELISA a spektrofotometrická metoda s Alizarinem Red S. Tohoto cíle bylo dosaženo pouze částečně. Během ověřování se ukázalo, že konjugát je schopen reagovat nejen pomocí borité skupiny s dioly, ale i dalšími nespecifickými interakcemi. K eliminování těchto nespec