The role of TRAMP complex in transposition of Ty1 elements in Saccharomyces cerevisiae - Ostapčuk, Veronika (2012)
Ty1 transposony jsou mobilní genetické elementy kvasinek, které jsou strukturně i funkčně blízké retrovirům. K transposzici těchto elementů však dochází velmi zřídka, a to i přesto, že Ty1 RNA je jednou z nejhojnějších mRNA v buňce, kde tvoří až 0,8% celkové RNA. Dosud nebylo objasněno, jak buňka reguluje transpozici Ty1 elementů, ale bylo identifikováno mnoho kvasinkových genů účastnících se tohoto procesu. Cílem této práce bylo objasnění role komplexu TRAMP v transpozici Ty1 elementů. Tento komplex je zásadní komponentou kontroly kvality RNA v jádře kvasinek a skládá se z nekanonické poly(A) polymerasy Trf4/Trf5, zinkového proteinu Air1/Air2 a RNA helikasy Mtr4. TRAMP komplex je schopný rozpoznat vadnou molekulu RNA, označit jí oligo(A) koncem a tím umožnit její degradaci exosomem, makromolekulárním komplexem s 3´− 5´ exonukelasovou aktivitou. Bylo ukázáno, že delece TRF4 a TRF5 genů, jakožto i delece genu kódující exonukleasovou podjednotku exosomu, RRP6, způsobí narušení standardn