Snížení exprese apurinní/apyrimidinní endonukleázy APE1 u lidských embryonálních kmenových buněk a charakterizace vlivu snížené exprese na jejich schopnost sebeobnovy a diferenciace - Bálek, Lukáš (2012)
Lidské embryonální kmenové buňky by se měly, díky své schopnosti proměnit se v kterýkoliv buněčný typ, v blízké budoucnosti stát základem léčby onemocnění a poranění, kterým součaná medicína neumí čelit. Jednou z hlavních překážek, které zatím brání využití těchto buněk v tzv. buněčné terapii, je nestabilita jejich genomu. Během dlouhodobého udžování embryonálních buněk in vitro dochází k přestavbám DNA, jejichž nahromadění jsou v buňkách in vivo asociována s rozvojem nádorových onemocnění. Vznik genomových abnormalit je přitom spojován se samotnou dlouhodobou kultivací in vitro a nedokonale nastavenými podmínkami tohoto procesu. Bylo prokázáno, že v průběhu dlouhodobé kultivace in vitro signifikantně poklesá především aktivita bázově excizní opravy, jednoho z hlavních DNA opravných mechanismů, které udržují genom a chrání ho před poškozením, a to v závislosti na poklesu hladiny proteinu APE1, zahrnutého do mechanismu této opravy. Absence reparace, kterou bázově excizní oprava zajišťuj