Analýza interakce apoptotických proteinů AIF a endonukleázy G s jadernými proteiny během degradace chromatinu - Eleder, Pavel (2012)
Apoptóza je proces programované buněčné smrti, který je nezbytný pro život všech mnohobuněčných organizmů. Dráha, v níž klíčovou roli hrají kaspázy, je dobře prostudovaná, avšak výzkum na kaspázách nezávislé dráhy je teprve v počátcích. Práce se zabývá zejména dvěma proteiny této dráhy, apoptózu indukujícím faktorem (AIF) a endonukleázou G (EndoG), které se podílejí na kondenzaci a degradaci chromatinu během apoptózy. Experimentální část této práce představuje analýzu interakcí proteinů AIF a EndoG s dalšími proteiny jako jsou topoizomeráza IIα (TOPO2a), histon H2B, protein teplotního šoku Hsp70 a cyklofilin A. Byly studovány buněčné linie HeLa a SK-N-SH pomocí fluorescenčního rezonančního přenosu energie v kombinaci s konfokální mikroskopií. Na základě výsledků těchto experimentů byla formulována hypotéza o komplexu proteinů AIF, EndoG a TOPO2a, který se podílí na kondenzaci a degradaci chromatinu při apoptóze nezávislé na kaspázách.