Vliv dlouhodobé kultivace lidských embryonálních kmenových buněk in vitro na dynamiku opravných mechanizmů DNA a jejich schopnosti udržení genomové integrity - Hejnová, Renata (2012)
Lidské embryonální kmenové buňky jsou jedinečné díky dvěma vlastnostem - pluripotenci a schopnosti nekonečné sebeobnovy, které je předurčují k širokému využití v humánní medicíně k léčbě nemocí a úrazů, s nimiž si dnešní medicína neví rady. V dnešní době je bohužel ještě není možné používat v klinické praxi a to především kvůli nemožnosti tyto buňky kultivovat in vitro v dostatečné kvalitě a se stabilním genomem. Hlavní příčinou genomové nestability je snižující se úroveň DNA opravných mechanismů. Tato práce je zaměřená konkrétně na analýzu bázově excizní opravy a homologní rekombinace a jejich vliv na stabilitu genomu. Jako hlavní metody byly zvoleny kometová esej a imunocytochemické značení. Po srovnání buněk nízké a vysoké pasáže byla prokázána souvislost bázově excizní opravy a zvýšeného výskytu dvojřetězcových zlomů v dlouhodobé kultivaci a byla nastíněna možná změna dynamiky homologní rekombinace.