Signálová transdukce cytokinu Growth/Differentiation Factor -15 - Slavíčková, Eva; Souček, Karel; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2012)
Růstový diferenciační faktor-15 (GDF-15) je divergentním členem rodiny cytokinů transformujícího růstového faktoru-β (TGF-β), byl objeven před 15 lety. GDF-15 je vysoce exprimován v epiteliálních buňkách prostaty a v buňkách lidské placenty, přičemž jeho exprese při kardiovaskulárních onemocněních nebo v nádorově transformované tkáni ještě více narůstá. To naznačuje, že by mohl mít potenciální roli při vzniku a vývoji nádoru. GDF-15 zastává mnoho rozlišných funkcí a je všeobecně považován za součást buněčné antitumorigenní obrany. Exprese GDF-15 je v celé řadě tkání vyvolána působením chemopreventivních látek jakou jsou nesteroidní antiflogistika (NSAIDs) a 1α, 25-dihydroxyvitamin D3 (aktivní forma vitaminu D3). Obě látky významně ovlivňují proliferaci nádorových buněk a mohou vyvolávat zástavu v buněčném cyklu, případně apoptózu. Charakter společného působení těchto dvou látek ve smyslu aditivního efektu na regulaci cytokinetiky nádorových buněk dosud nebyl do detailu objasněn, i když
Growth/differentiation factor-15 (GDF-15) is a divergent member of the transforming growth factor-β (TGF-β) family, it was discovered 15 years ago. Normally, GDF-15 is highly expressed in prostate epithelial cells and in human placenta and its high expression is often associated with cardiovascular dysfunction or cancer progression. These findings suggest a possible significance of GDF-15 in cancerogenesis. GDF-15 holds many diverse functions and is generally considered to be part of the cell's antitumorigenic defense. Chemopreventive drugs such a non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) and 1α, 25-dihydroxyvitamin D3 (active form of vitamin D3) can induce expression of GDF-15 in variety of tissues. Both drugs significantly affect proliferation rate of cancer cells and induce arrest in cell cycle progression or apoptosis. Nature of combined action of these two drugs in case of aditive effect on regulation of cytokinetics of cancer cells has not been analyzed in detail yet, but in
Vedoucí práce: Karel Souček
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: antiflogistika nesteroidní; cytokiny; růstové faktory; cytokines; cytokins; growth factors; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; diplomové práce; master's theses