Prostorová diferenciace kvality života obyvatel města Olomouce - Kladivo, Petr, 1981- (2012)
Dizertační práce řeší problematiku kvality života v urbánním prostředí na konkrétním příkladu města Olomouce. Pokoušíme se vysvětlit termín „kvalita života“, uvést prvotní studie této problematiky, stručně analyzovat multidisciplinaritu pojmu a jeho vztah k termínům blízkým, jako jsou například kvalita životního prostředí nebo udržitelnost. Jedna z dílčích kapitol se věnuje i problematice měření kvality života, popřípadě volby indikátorů, pomocí kterých ji jsme schopni zkoumat. Zaměřili jsme se na intraurbánní prostředí, zohlednili jsme členění města na 82 urbanistických obvodů, popřípadě 26 městských částí, provedli jsme typologii těchto prostorových jednotek, a to jak z hlediska objektivní kvality životních podmínek, tak podle percepce samotnými obyvateli města. K tomu jsme využili vícerozměrných statistických metod - analýzy hlavních komponent, faktorové analýzy a shlukové analýzy. V průběhu prací jsme aplikovali vybrané přístupy v rámci teorie města. Zvolili jsme faktorovou ekologii, jako jednu z variant urbánní sociologie. Podařilo se nám díky ní analyzovat sociálně-prostorovou strukturu města, čímž jsme zohlednili jeden z přístupů k výzkumu objektivní dimenze kvality života. Druhý pohled na studovanou problematiku objektivního rozměru kvality života jsme spojili s výzkumem kvality životních podmínek v rámci území města Olomouce a jejich prostorové diferenciace, velkou pozornost soustředíme na detailní studium bytového fondu města. Dalším cílem byla analýza subjektivní dimenze kvality života, kterou jsme se pokusili prozkoumat prostřednictvím anketního šetření. To bylo založeno na percepci životních podmínek obyvateli jednotlivých městských částí.