Raisovská paralipomena - Hladký, Martin (2011)
V předložené disertační práci jsme se pokusili vyplnit některé mezery v dosavadním poznání života a díla Karla V. Raise. Prezentovali jsme zde především výsledky archivního výzkumu v Literárním archivu Památníku národního písemnictví v Praze, v Památníku Karla V. Raise v Lázních Bělohradu, v Městském muzeu a galerii v Hlinsku a v Muzeu v Trhové Kamenici. V rámci badatelské činnosti se nám podařilo objevit i nové, doposud nepublikované skutečnosti. Vyberme alespoň některé - Raisova první láska, vztah k Židům, ke skautské organizaci nebo k literárním přátelům. Karel V. Rais byl velmi důležitou osobností 2. poloviny 19. a počátku následujícího století nejen pro školství či literární svět. Přestože v něm můžeme vidět celoživotního neúnavného kulturního pracovníka, aktivního činovníka literárních spolků, z předkládané práce vyplývá, že se na mnohé Raisovy zásluhy o formování české kultury této etapy české historie zapomnělo. Z prostudovaných materiálů dále vyplývá, že Karel V. Rais si ponec