Geografické rysy pandemie HIV/AIDS: kolaps v ohrožených regionech světa, rizika pro střední a východní Evropu - Preis, Jiří, 1974- (2011)
Předkládaná disertační práce se zabývá lékařsko-geografickými aspekty pandemie HIV/AIDS. Práce si klade následující cíle: za prvné chce představit lékařskou geografii jakožto mezioborovou disciplánu, diskutovat její historický vývoj a naznačit její úlohu v současnosti a budoucnosti. Dalším cílem je analyzovat prostorové atributy celosvětové pandemie HIV/AIDS na dvou případových studiích - Ugandě a Ukrajině, a následně se pokusit provést srovnání regionálních specifik. Teoretický úvod vedle rozboru základních biomedicínských informací o infekci HIV/AIDS dikskutuje na základě literatury potenciální prostorové vazby ovlivňující zdravotní stav člověka v souvislosti s nákazou HIV a onemocněním AIDS. Rozbor využívá trojúhelníkové schéma humánní ekologie, které je aplikováno na první případové studii (Ugandu). V diskusi jsou zohledněny specifické faktory, které měly v minulosti vliv na šíření infekce v této zemi, a diskutovány úspěšné nástroje, díky nimž se daří epidemii v Ugandě významně eliminovat. Další část práce je zaměřena na Ukrajinu, vybranou jako druhé modelové území. Na základě korelační analýzy epidemiologických dat o prevalenci HIV/AIDS a kvantitativních socioekonomických dat byly hledány vazby mezi nárůstem prevalence HIV a vybranými faktory vyjadřující transformaci ukrajinské společnosti na cestě od socialismu k tržní ekonomice. Práce postihuje časoprostorové aspekty šíření infekce HIV v jednotlivých oblastech Ukrajiny. Na základě takto získaných poznatků jsou pak vymezeny specifické faktory, které v současnosti mohou na Ukrajině ovlivňovat šíření infekce, a po vzoru předchozí části jsou navrženy nástroje pro eliminaci této epidemie.