Přírodní polyfenolické látky v prevenci a terapii nádorových onemocnění - Sloupenský, Martin (2012)
Bakalářská práce shrnuje poznatky o účinku přírodních polyfenolických látek v prevenci a terapii nádorových onemocnění. Na začátku práce jsou charakterizovány hlavní zástupci, mezi které patří kurkumin, resveratrol a epigalokatechin gallát. Dále jsou popsáný mechanismy, kterými tyto látky potlačují karcinogenezi. V práci jsou popsány účinky polyfenolů na základní buněčné procesy včetně proliferace, diferenciace, apoptózy, buněčných signalizací a imunitních funkcí. Poslední část je věnovaná klinickým studiím provedených u pacientů s rakovinou.