Sedimentárně-geologické studium sedimentů Vranovské přehrady - Kratochvíl, Libor (2012)
Tato páce studuje uložené sedimenty na dně Vranovské přehrady. Pomocí sedimentologických metod a postupů byla z vrtu ze dna nádrže zjištěna petrografie, granulometrie a spektrofotometricky procentuální zastoupení Ti a Pb. Vrt VP01 byl rozdělen do dvou částí. Tato bakalářská práce pojednává o výsledcích naměřených ve svrchní části vrtu v rozsahu 0-1,58 m směrem k bázi. Na základě litologie bylo vyčleněno šest facií (F1-F6), z nichž se v předmětné části vrtu vyskytují pouze facie dva až pět (F2-F5). Petrografickým studiem frakce nad 2 mm byla zjištěna dominance křemene. Dále pak ruly, načervenalé ruly, svory, amfibolit, fylit a organické příměsi. Materiál ze dna nádrže kumuloval z okolních geologických jednotek tj. moldanubikum a moravikum. Obsah titanu se pohyboval v rozmezí od 2358 do 7005 ppm. Obsah olova se pohyboval v rozmezí od 0 do 20 ppm.