Provenience klastického materiálu neogenních sedimentů karpatské předhlubně - Horáková, Markéta (2012)
Tato práce se zabývá provenienci klastického materiálu neogenních sedimentů z hlubokých vrtů Tlumačov 1, Kroměříž 1, Hulín 2, Hulín 3, Branky 2, Roštín 1, Roštín 2, Bařice 1, Vrbka 1 a Jarohněvice 1 karpatské předhlubně. První část je věnována sedimentárně-petrografickému studiu a gammaspektrometrickému zhodnocení. V druhé části je analyzován chemismus vybraných těžkých minerálů a jejich asociace. V poslední fázi byly analyzovány jílové minerály pomocí RTG difrakčních záznamů. Na základě těchto metod byla rozlišena zdrojová oblast sedimentů a její role v pánvi.