Ovlivnění krasových procesů půdami pod travnatou vegetací - Rubeš, Dominik (2012)
Koroze speleotém je významným environmentálním problémem v krasu. Jako jeden z možných důvodů se jeví zvýšená acidita půdních roztoků krasových půd. Předchozí studie naznačují, že významný vliv na acidobazické vlastnosti půd má charakter vegetace. Tato práce se zabývá acidobazickými vlastnostmi krasových půd, vytvořených pod travnatou vegetací v Moravském krasu. Vzorky půd z vytipovaných lokalit byly laboratorně studovány a určovány jejich acidobazické vlastnosti. Výsledky naznačují výrazný vliv vegetace na aciditu půdních roztoků krasových půd. Přirozený travnatý porost je díky relativně nízké aciditě šetrnější k degradaci vápenců na povrchu krasu a nepřispívá zřejmě ani k destrukci a korozi speleotém v jeskyních MK.