Klonální rozmanitost T lymfocytů u hematoonkologických pacientů - Tesařová, Lenka (2011)
Standardní léčba mnohočetného myelomu (MM) zahrnuje autologní transplantaci hematopoetických kmenových buněk, která umožňuje použít vysoké dávky chemoterapie. Tento léčebný protokol zlepšil klinický výsledek léčby, avšak zároveň u pacientů navyšuje imunosupresi, která byla původně vyvolána samotnou nemocí. S ohledem na zaváděné imunoterapie je třeba zjistit vliv léčby MM na rozmanitost T lymfocytů (TL). Při sledování této rozmanitosti se nejčastěji využívá analýza Vβ rodin T-buněčného receptoru. Cílem naší studie bylo stanovit zastoupení Vβ rodin v buňkách určených k autologní transplantaci a zjistit tak vliv indukční chemoterapie a mobilizace periferní krve na rozmanitost populace TL v organizmu. Pro tento účel byla využita zpětná PCR s novou sadou primerů, která umožňuje detekovat všechny členy Vβ rodin v populaci TL. Relativní exprese Vβ rodin byla následně kvantifikována pomocí kapilární elektroforézy na přístroji Agilent 2100 Bioanalyzer. V okamžiku sběru buněk pro transplantaci b