Molecular targeted therapy in chronic myeloid leukaemia - Šimara, Pavel (2011)
Současný výzkum chronické myeloidní leukémie (CML) řeší dvě základní témata: (1) vymýtit CML kmenové buňky pomocí nových efektivních molekul či jejich kombinací a (2) vyvinout spolehlivou metodu pro predikci léčebné odpovědi. Předkládaná práce se zaměřuje na obě tyto témata, jejichž cílem je redukce v počtu CML pacientů rezistentních na léčbu. Tato dizertační práce je složena ze dvou experimentálních částí. První část je nazvána "MEK inhibitor PD184352 zvyšuje apoptózu vyvolanou BMS-214662 v CD34+ CML kmenových/progenitorových buňkách" a druhá část je nazvána "BCR-ABL aktivita měřená v CD34+ buňkách CML pacientů pomocí IC50imatinib, p-CrkL/CrkL poměru a p-CrkL poměru nepredikuje léčebnou odpověď". (1) Cytotoxický farnesyl transferázový inhibitor BMS-214662 indukuje mitochondriální apoptózu v primitivních CD34+ CML kmenových/progenitorových buňkách. V první části studie jsme pomocí MEK inhibitoru PD184352, který cílí na BCR-ABL downstreamovou dráhu ERK, zvýšili apoptotický účinek BMS-2