The role of growth factors in self-renewal and differentiation of human embryonic stem cells - Eiselleová, Lívia; Dvořák, Petr, 1956-; Masarykova univerzita. Biologický ústav (2011)
Lidské embryonální kmenové (EK) buňky jsou charakterizovány schopností sebeobnovy a pluripotence. Regulační mechanismy podmiňující tyto vlastnosti závisí na vnitřních a vnějších programech, přičemž ty vnější jsou zabezpečovány okolním mikroprostředím známým jako nika. Většina linií lidských EK buněk je kultivována v přítomnosti tzv. „feedrových“ podpůrných buněk, které umožňují jejich přichycení, poskytují jim růstové faktory a tak vytvářejí jedinečné prostředí, které udržuje lidské EK buňky v nediferencovaném stavu. Pro kultivaci lidských EK buněk již bylo testováno mnoho podpůrných vrstev, které se však liší ve své podpůrné schopnosti. V této studii jsme posoudili expresi a sekreci růstových faktorů, které jsou asociovány s pluripotencí nebo diferenciací u pěti linií lidských fibroblastů, autologních fibroblastů derivovaných z embryonálních EK buněk a u primárních myších embryonálních fibroblastů. Naše výsledky naznačují, že schopnosti podpůrné feedrové vrstvy přímo souvisí s jejich
Human embryonic stem cells (hESCs) are characterized through their self-renewal capacity and pluripotency. The underlying regulatory mechanism to maintain these characteristics is based on both extrinsic and intrinsic programs where extrinsic signals are provided by external microenvironment, so-called niche. Most of hESCs lines are co-cultured with feeder cells that improve their attachment and provide them with stemness-supporting factors thus creating an unique environment that maintain hESCs undifferentiated. Various types of feeder cells have been introduced for the culture of hESCs but they do not support undifferentiated hESCs growth equally. In this study, we examined the expression and secretion of growth factors known to be associated with pluripotency and/or differentiation among five lines of human foreskin fibroblasts, autologous fibroblasts derived from hESCs themselves, and primary mouse embryonic fibroblasts throughout a standard hESC culture procedure. Our results sugg
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: embryonální kmenové buňky; fibroblastový růstový faktor 2; podkladové buňky; růstové faktory; growth factors; Embryonic Stem Cells; Feeder Cells; Fibroblast Growth Factor 2; disertace