The role of growth factors in self-renewal and differentiation of human embryonic stem cells - Eiselleová, Lívia (2011)
Lidské embryonální kmenové (EK) buňky jsou charakterizovány schopností sebeobnovy a pluripotence. Regulační mechanismy podmiňující tyto vlastnosti závisí na vnitřních a vnějších programech, přičemž ty vnější jsou zabezpečovány okolním mikroprostředím známým jako nika. Většina linií lidských EK buněk je kultivována v přítomnosti tzv. „feedrových“ podpůrných buněk, které umožňují jejich přichycení, poskytují jim růstové faktory a tak vytvářejí jedinečné prostředí, které udržuje lidské EK buňky v nediferencovaném stavu. Pro kultivaci lidských EK buněk již bylo testováno mnoho podpůrných vrstev, které se však liší ve své podpůrné schopnosti. V této studii jsme posoudili expresi a sekreci růstových faktorů, které jsou asociovány s pluripotencí nebo diferenciací u pěti linií lidských fibroblastů, autologních fibroblastů derivovaných z embryonálních EK buněk a u primárních myších embryonálních fibroblastů. Naše výsledky naznačují, že schopnosti podpůrné feedrové vrstvy přímo souvisí s jejich