MotherIng. Profesionalizace pěstounské péče očima pěstounek v dětské SOS vesničce - Dobešová, Barbara (2011)
MotherIng. Profesionalizace pěstounské péče očima pěstounek v dětské SOS vesničce Disertační práce se zaměřuje na prozkoumání role pěstounky v SOS dětské vesničce s reflexí probíhající profesionalizace pěstounské péče. Osobu pěstounky konceptualizuje v prostoru mezi soukromou a veřejnou sférou. Teorie genderu je výchozí epistemologickou perspektivou (Young 1997, Ungerson 1987, Hays 1996). Výzkum probíhal v jedné SOS dětské vesničce v období 2006-2010 metodou zúčastněného pozorování a hloubkových rozhovorů s pěstounkami. Autorka reflektuje genderové aspekty v etnografickém výzkumu. Studie představuje několik úrovní práce pěstounky v kontextu každodennosti SOS dětské vesničky - úroveň individuální identity pěstounky, vztahová úroveň genderové organizace (Acker 1990), systémový přístup totální instituce (Goffman 1961), analýza diskurzu profesionalizace. Z analýzy vzešla tabulka symbolické dimenze péče, shrnující adjektiva diskurzu pěstounské péče. Charakteristiky osobní a profesionální pé