Stížnosti pacientů na poskytovanou zdravotní péči - Červená, Kateřina, 1984- (2011)
Pacient, nespokojený s poskytovanou zdravotní péčí, má několik možností, jak tuto situaci řešit. Vedle možnosti podat občanskoprávní žalobu nebo trestní oznámení, umožňuje zákon o veřejném zdravotním pojištění (zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících předpisů) paciento vi podat také stížnost. Pacient se tak se svou stížností může obrátit se na příslušnou profesní komoru, na zdravotní pojišťovnu, může podat návrh na přezkoumání vedoucímu zdravotnického zařízení, případně jeho zřizovateli, může se obrátit také na orgán, který zdravotnické zařízení registroval. V praxi se v rámci procesu vyřizování stížností můžeme setkat s celou řadou problémů. Jedná se zejména o nepřiměřenou délku vyřizování stížností nebo o netransparentní prošetřování stížností, kdy pacientovi například nejsou sdělovány informace o tom, kdo stížnost prošetřoval, či kdo byl členem znalecké komise. Pacient se může potýkat také s nemožností dosáhnout nápravy či potrestání za případná pochybení. Jako nejvýznamnější problém se však jeví absolutní nedostatek snahy s pacientem o stížnosti komunikovat a problém aktivně řešit.